Home - Zwangerschap en de huid

Zwangerschap en de huid

Zwangerschap en de huid

Uw zwangerschap is een unieke tijd. Tijdens uw zwangerschap is een goede lichaamsverzorging erg belangrijk. Allerlei kwaaltjes, zoals zwangerschap striemen, duiken op. Bovendien kunnen uw nagels sneller breken en wordt uw tandvlees gevoeliger. Wij vertellen u hoe u uw lichaam optimaal kan verzorgen. Hier vind u een overzicht van de veranderingen op het gebied van huid, haar, tanden, nagels en voeten.

Huidverzorging

De zwangerschapshormonen en de betere bloeddoorstroming beïnvloeden uw lichaam. Dit zorgt voor:

  • een warmere huid
  • meer transpiratie
  • een gezonde kleur op uw wangen
  • spontane neusbloedingen
  • allergische reacties
  • een extra vette of een extra droge huid

Zwangerschapsmasker

Tijdens uw zwangerschap komt er meer pigment in uw huid. U wordt sneller en extra bruin, met donkere sproeten en pigmentvlekken. Soms krijgt u pigmentvlekken op uw gezicht. Dit ‘zwangerschapsmasker’ verdwijnt na de geboorte.U kan ook in het midden van uw buik een bruine, verticale streep krijgen. U kunt het zwangerschapsmasker beperken door rechtstreeks zonlicht te vermijden. Draag daarom een hoed of een zonneklep. Gebruik een zonnecrème met een hoge beschermingsfactor. Medische complicaties tijdens zwangerschap kunnen leiden tot inname van grote hoeveelheden medicijnen en pigmentatie veroorzaken. In dergelijke omstandigheden kunt u nagenoeg niets doen. Maar raak niet ontmoedigd. Begin uw huid speciale aandacht te geven zodra uw baby geboren is. U kunt jeuk hebben aan armen, benen, borsten, buik of over het hele lichaam. Dat is normaal. Over de oorzaak van deze jeuk bestaat geen zekerheid. Het kan een teken zijn van een onschuldige gal- en leverstoornis. Pas op voor krab letsel.

Masseer de huid

Masseer de huid op uw buik, borsten, dijen en heupen elke dag met een voedende crème of olie. Doe dit vanaf het begin van uw zwangerschap. Zo wordt uw huid soepel en rekbaar. Als de zwangerschapsstriemen er eenmaal zijn, kunnen ze niet meer door massage verdwijnen. Draag een steunende beha, elastische steunkousen of een buikband in periodes van snelle groei. Gebruik een beschermingsfactor of een sunblock voordat u naar buiten gaat, ongeacht of het een bewolkte of zonnige dag is. Een beschermingsfactor beschermt uw huid niet alleen tegen zonnestraling, maar ook tegen fijne stofdeeltjes en iedere vorm van verontreiniging. Vermijd het uitknijpen van puistjes omdat littekentjes, die zijn ontstaan tijdens de zwangerschap, moeilijk verdwijnen.

Haarverzorging

Door de zwangerschapshormonen en de betere doorbloeding van uw huid worden de haarzakjes veel actiever. Uw hoofdhaar kan harder gaan groeien, voller, glanzender of soepeler worden. Ook uw lichaamsbeharing kan toenemen. Uw haar kan vlugger vet worden. Misschien gaat uw haar slap hangen of blijft het net beter in model. Haarverlies is normaal tijdens de zwangerschap. De textuur wordt droger of vetter. Het kan zelfs glanzender of juist doffer worden, afhankelijk van uw gezondheid of hoe u uw haar verzorgt. Gebruik een milde shampoo die uw hoofdhuid niet irriteert. Vermijd chemische behandelingen als een permanent of een haarkleuring, omdat de chemicaliën in uw bloed terecht kunnen komen via de haarwortels, en erg schadelijk kunnen zijn.

Mondverzorging

Hormonen bevorderen de groei van tandvlees tijdens uw zwangerschap. Het tandvlees is kwetsbaar en bloedt gemakkelijk. Tijdens de zwangerschap zit tandvlees iets losser. Bacteriën raken er sneller onder. De afweer tegen ontstekingen en bederf vermindert.

Nagel- en voetverzorging

Soms breken nagels tijdens de zwangerschap heel gemakkelijk. Een effectieve remedie is door nagel olie op uw nagels aan te brengen voordat u naar bed gaat. Of, terwijl u ontspant, doopt u uw handen in een kom warm water met babyolie. Dit helpt te voorkomen dat uw nagels breken. Wanneer u dikker wordt, is het steeds moeilijker om bij uw voeten te komen. Uw voeten reinigen wordt dan een lastige taak. Neem een halve emmer lauwwarm water met wasgel en week uw voeten tien minuten in het voetenbad. Was daarna uw voeten met schoon water, wrijf ze droog en breng wat vochtinbrengende crème aan.

Specialisten in huidverzorging

De huidspecialistes van Beauty Paradijs zijn gespecialiseerd in het behandelen van zwangerschap en de huid. Onze medewerkers zijn gediplomeerd en bij de Anbos aangesloten. U ontvangt een hoogstaande behandeling met minimale risico’s: veiligheid, deskundigheid en strikte hygiëne staan bij ons voorop.

Wilt u meer weten over wat de specialisten van Beauty Paradijs voor uw huid kunnen betekenen of wilt u een afspraak maken?

Neem dan contact met ons op via het contact formulier of bel naar 0181-769106. Wij lichten u graag uitgebreid voor tijdens een gratis consult.